Showing posts with label English. Show all posts
Showing posts with label English. Show all posts

Thursday, September 27, 2012

English Word meaning Questions For Exams


English Word meaning Questions For Exams  
English Vocabulary, Vocabulary practice tests, Vocabulary words
Directions : In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which is closest in meaning to the italicized word in the sentence.

1. It goes against my grain to be running around the courts for justice.
(a) Character
(b) Nature
(c) Training
(d) Personality
Answer. (b)

4. Whatever opinion he gives is sane.
(a) Arrogant
(b) Wild
(c) Obscure
(d) Rational
Answer. (d)

3. He is urbane in his manners.
(a) Urban
(b) Genteel
(c) Civil
(d) Sane
Answer. (c)

4. The great dancer impressed the appreciative Crowd by his nimble movements.
(a) Subtle
(b) Clear
(c) Quickening
(d) Lively
(e) Unrythmic
Answer. (c)

5. The story began in an eerie situation.
(a) Dangerous
(b) Thrilling
(c) Wonderful
(d) Strange
(e) Dismaying 
Answer. (d)

6. The prisoner made an abortive attempt to escape from the jail.
(a) Courageous
(b) Futile
(c) Illegal
(d) Furtive 
Answer. (b)


7. War was not the only inevitable means to decide that dispute.
(a) Indefinite 
(b) Imminent
(c) Unavoidable
(d) Improbable
Answer. (c)

8. We must hot take his facetious remarks very seriously.
(a) Amusing
(b) Critical
(c) Casual
(d) Flippantly Humorous
Answer. (d)

9. He was ingenious enough to know how to get out of the clutches of law.
(a) Clever
(b) Intelligent
(c) Alert 
(d) Cunning
Answer. (a)

10. Hearing to the complaints of the villagers the father would come and box
his ears, and cuff him.
(a) Lock
(b) Abuse
(c) Scold
(d) Slap
Answer. (a)

11. Vishal had got an indication from his friend about the changes in the export market.
(a) A feeling
(b) A hint
(c) A guess
(d) A signal
(e) An ultimatum
Answer. (b)

12. India’s attitude towards China has all along been pusillanimous.
(a) Generous
(b) Cowardly
(c) Subversive
(d) Restrained
Answer. (b)

13. A person unrestrained by the rules of morality or tradition is called a
licentious person.
(a) Freelance
(b) Criminal
(c) Loafer-type
(d) Libertine
Answer. (d)

14. The child merits serious attention at this age.
(a) Demands
(b) Deserves
(c) Suits
(d) Invites
Answer. (b)

15. She looked gorgeous in her new dress.
(a) Great
(b) Fantastic 
(c) Silly
(d) Splendid
Answer. (d)

16. He is deluding himself with false hopes.
(a) Satisfying
(b) Entertaining
(c) Misleading
(d) Assuring
Answer. (c)

17. The obstacles seem to be insurmountable, but no one should doubt what this
Fearless woman can accomplish.
(a) Too easy to achieve
(b) Too difficult to overcome
(c) Too tall and too high
(d) Too trivial to attract attention
Answer. (b)

18. The father advised his errant son not to maunder about but do something worthwhile.
(a) Trouble
(b) Wander
(c) Run
(d) Play
Answer. (b)

19. No one will invite her to a tea for she is so garrulous.
(a) Repeats gossip
(b) Talks a lot
(c) Giggles all the time
(d) Laughs a lot
Answer. (b)

20. Slangs in a language are usually ephemeral in nature.
(a) Transient
(b) Customary
(c) Necessary
(d) Obvious
Answer. (a)

Friday, April 13, 2012

Model test paper English For Banks PO Jobs

Model test paper English For Banks PO Jobs
This Question bank/ test paper is based on previous Exams and Consists of

Comprehension test

Test of grammar

ordering of Sentences

Synonyms

Read the following passage carefully and answer the questions given below it in the context of the passage. Certain words/phrases in the passage are printed In bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The strength of Indian democracy lies in its tradition, in the fusion of the ideas of democracy and national independence which was characteristic of the Indian nationalist movement long before independence Although the British retained supreme authority in India until 1947, the provincial elections of 1937 provided real exercise in democratic practice before national independence; during the Pacific war India was not overrun or seriously invaded by the Japanese and after the war was over, the transfer of power to a government of the Indian Congress Party was a peaceful one as far as Britain was concerned. By 1947 ‘Indianization’ had already gone far in the Indian civil service and army, so that the new government could start with effective instruments of central control.

After independence, however, India was faced with two vast problems; the first, that of economic growth from a very low level of production and the second, that of ethnic diversity and the aspirations of sub nationalities. The Congress leadership was more aware of the former problem than of the second; as a new political elite which had rebelled not only against the British Raj but also against India’s old social order, they were conscious of the need to initiate economic development and undertake social reforms, but as nationalists who had led a struggle  against alien rule on behalf of all parts of India, they took the cohesion of the Indian nation too much for granted and underestimated the centrifugal, forces of ethnic division, which were bound to be accentuated rather than diminished as the popular masses were more and more drawn into politics.

The Congress Party was originally opposed to the idea of recognizing any divisions of India on a linguistic basis and preferred to retain the old provinces of British India which often cut across linguistic boundaries; it was only in response to strong pressures from below that the principle of linguistic states was conceded as the basis for a federal ‘Indian Union’. The rights granted to the states created new problems for the central government. The idea of making Hindi the national language of a united India was thwarted by the recalcitrance of the speakers of other important Indian  languages, and the autonomy of the states rendered central economic planning extremely difficult. Land reforms remained under the control of the states and many large-scale economic projects required a degree of co-operation between the central government and one or more of the states which it was found impossible to achieve.

Co-ordination of policies was difficult even when the Congress Party was in power both in the states and at the centre; when a congress Government in Delhi was confronted with non-Congress parties in office in the states, it became much harder.

1. The provincial elections of 1937 in India showed that the

(a) British rule was not popular in India.

(b) Supremacy of British in India was likely to be short-lived.

(c) Indians were peace-loving people.

(d) India was capable of bringing into practice the idea of democracy.

(e) Indian Congress was the single largest party in India.

2. Why was India not overrun by the Japanese during the Pacific War?

(a) Japan was skeptical about its success in the war.

(b) Japan had friendly relations . with Britain

(c) Japan was interested in India freedom from the British rule.

(d) It was not an advantageous proposition for Japan from the military perspective.

(e) None of these

3. Which according to the passage, can be cited as exercise in democratic practice in India before Independence?

(a) The Indianisation of the Indian civil service

(b) The handing over, of power by British to India

(c) Several democratic Institutions created by the Indian National Congress

(d) A neutral role played by the army

(e) None of these

4. Which of the following problems India was faced with After Independence?

(a) Improper co-ordination of various government policies

(b) Increasing the production from a very low level

(c) Military attack from a country across the border

(d) Lack of co-ordination between the central and state governments

(e) None of these

5.Why was central economic planning found to be difficult?

(a) Ethnic diversity of the people

(b) Lack of will in implementing land reforms

(c) Autonomy given to the states in certain matters

(d) Lack of co-ordination in different government departments

(e) Multiplicity of states and union territories

6.. The new government could start with effective instrument of central power after independence because the

(a) Indian army was organized on the pattern of British army

(b) transfer of power to the Indian Congress party was peaceful

(c) process of Indianization of the Indian CivIl Service had already started

(d) people of India offered their whole hearted support to the government

(e) None of these

7. Which of the following issues was not appropriately realised by the central government

(a) Centre-State relations

(b) A national language for the country

(c) Ethnic diversity of the people

(d) Implementation of the formulated policies

(e) None of these

8. Why was the linguistic reorganisation of the states accepted?

(a) No common national language could be emerged

(b) The states were not co-operating with the central government

(c) Strong pressure from the states were exerted on the central government to create such states

(d) Non-Congress governments in the states demanded such a reorganisation of the states

(e) None of these

9. WhIch of the following statements is true in the context of the. passage?

(a) During the Pacific war India was Invaded by Japan

(b) After Independence India was faced with the problem of linguistic diversity of the people.

(c) Social reforms were neglected by the government.

(d) Congress leadership was not as much aware of the problem of ethnic diversity as much as of low production.

(e) Land reforms were under the control of the Central Government.

10. Which of the following statements is not true in the context of the passage?

(a) The political elite in India rebelled against the British Raj,

(b) By 1947, Indian army was fairly indianized.

(c) Economic development and social reforms were initiated soon after independence.

(d) The Congress party was originally opposed to the idea of division of states on lingustic basis.

(e) The Congress leadership was fully aware of the problem of ethnic diversity in India at the time of Independence.

11.Which word is most nearly the same in meaning as the word ‘accentuated’ as  used in the passage?

(a) exhibited

(b) projected

(c) sharpened

(d) devalued

(e) mitigated

12.       Choose the word which is most opposite in meaning of the word ‘conceded’ as used in the passage?

(a) accorded

(b) criticised

(c) rejected

(d) denounced

(e) withdrawn

13.Which word is most nearly the same in meaning as the word ‘thwarted’ as used in the passage?

(a) diverted

(b) opposed

(c) accepted

(d) advocated

(e) implemented

14. Choose the word which is most opposite in meaning of the word ‘recalcitrance’ as used in the passage?.

(a) provocation.

(b) opposition

(c)  dedication

(d) amenability

(e) vulnerability

15. Choose the word which is most opposite in meaning of the word ‘harder’ as used in the passage.

(a) shorter

(b) slower

(c) easier

(d) larger

(e) inferior

Directions (Questions 18 to 25) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

16. As a general rule, politicians do not …………..centre stage.

(a) foster

(b) forbid

(c) forgive

(d) forward

(e) forsake

17. We cannot go on strike every year. Now that we have gone on strike we must ……….this issue.

(a) canvass

(b) cross

(c) clinch

(d) culminate

(e) co-ordinate

18. Indications are that the Government is ……….to the prospect of granting bonus to the striking employees.

(a) relieved

(b.) aligned

(c) obliged

(d) reconciled

(e) authorised

19, I was totally ……….by his line of thinking and could not put forth  any argument.

(a) refuted

(b) nonplussed

(c) degraded

(d) exhausted

(e) demolished

20.The …………….study on import of natural gas from Iran through pipeline would be completed  shortly.

(a) natural

(b) economic

(c) feasibility

(d) calculated

(e) reallocation

21. Man is…………. , however, he is more in need of mental companionship than of physical companionship.

(a) biological

(b) egoistic

(c) gregarious

(d) democratic

(e) emotional

22. Shivalal …………classical music, He always prefers Bhimsen Joshi to Asha Bhonsale and Pandit  Jasraj to Kumar Sanu,

(a) adores

(b) cares

(c) cultivates

(d) apprehends

(e) encompasses

23.He is the best man for this job. He has mental………….. to carry it out.

(a) adroitness

(b) durability

(c) persuasion

(d) predilection

(e) assimilation

24. We still have not given our………. to conduct the survey of natural resources in our state.

(a) consent

(b) request

(c) provision

(d) projection

(e) compliance

25. His party is solely to be blamed for the political ………..in the country.

(a) revival

(b) advocacy

(c) stalemate

(d) devaluation

(e) degradation

Directions (Questions 26 to 30  )

In each of the questions below four sentences are given which are denoted by (A), (B), (C), (D). By using all the four sentences you have to frame a meaningful paragraph.

The correct order of the sentences is your answer .

Choose from the five alternatives and mark It as your answer

26. (A) Across the sky flashed scenes from his life,

(B) He dreamed, he was walking along the beach with the Lord.

(C) One night a man had a dream.

(D) For each scene, he noticed two sets of footprints in the sand; one belonging to him and the other to the Lord.

(a) CABD

(b) CBAD

(c) CEDA

(d) CDAB

(e) CDBA

27.(A) You would be very surprised indeed  to find it hot.

(B) Cold of course.

(C) And yet that was what I found when I visited North Island, the northern part of New Zealand.

(D) When you go bathing in a river or a pond, do you expect the water to be hot or cold?

(a) ACBD

(b) ACDB

(c) CABD

(d) DABC

(e) DBAC

28.(A) Because, if the   manager’s subordinates are inefficient and ineffective and are not helped to increase their efficiency and effectiveness, the task may not be achieved

(B) This must be just as true as the responsibility for achieving his prescribed tasks.

(C) If it is achieved it is at too great a cost, or at the risk of other effects many of which are less obvious.

(D) It is often said that one of the prime responsibilities of a manager is the training and development of his staff.

(a) ADBC

(b) BDAC

(c) CABD

(d) CDBA

(e) DBAC

29.(A) Modern research, however, has proved that there were invaders even before the Aryans poured into this land.

(B) It was thought that they came to a country which was uncivilized and barbarian.

(C) They had evolved a civilization higher than that of the Aryan hordes who came in their wake.

(D) Till recently the Aryans were regarded as the earliest invaders of the land.

(a) ABCD

(b) EDAC

(c) ,BCAD

(d) DBAC

(e) DORA

30.(A) Organisatione today are becoming increasingly populated by youthful, ‘highly skilled, highly educated workers.

(B) Two of the most prevalent and provocative organisational dynamics of our time are the themes of participation and change

(C) These demands for participation are creating pressures for internal organisational change which are matched only by external

environmental pressures for organisational change.

(D) These young, skilled and educated workers bring with them demands for a voice in the determination of their own organisational destiny—a

change to participate in those decisions which affect their organisational lives.

(a) ABDC

(b) ABCD

(c) BADC

(d )BCDA

(e) DCAB

Directions (Questions 31 to 40)

Read each sentence to find out whether there is  any grammatical error in it. The error, if an will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (e) i.e. ‘No error’

31. By April next year (a) / I will have been (b) / working in this office (c) / for twenty years. (d) / No error (e)

32. Saroj is  not only involved (a) / in organising conferences and seminars (b) / but also in conducting )c) / adult literacy programmes (d) / No error (e)

33. I have been traveling by local trains (a) /since last several years (b) / but .have never experienced (c) / such a horrible situation as this. (d) / No error (e)

34. By the time he gets back (a) /from his holidays (b) / the milkman has left (c) /twenty one bottles of milk outside his door (d) / No error (e)

35. If I would have realised (a) / what a bad shape our library is in (b) /I would have done something (c) / to arrest the deterioration. (d) / No error (e)

36. He was having a bath (a) / when the phone rang. (b) / Very unwillingly he got out of the bath (c) / and went to answer it. (d) / No error (e)

37. I found this ring (a) / as I dig in the garden. (b) /It looks very old (c) / I wonder who it belonged to. (d) / No error (e)

38. When I heard his knock (a) / I went to the door Cb) / and opened it (c) I but I was not recognise him. (d) / No error (e)

39. India today stands (a) / at crucial cross roads (b)/ with its history (c) / as an independent nation. (d) / No error(e)

40. Have you heard the news? (a) / Mahesh and Mala are engaged. (b) / That is not new. (c)/ I know it for ages. (d) / No error (e)

Directions (Questions 41-50)

In the following passage, There are blanks, each of which numbered. These number printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately in the context of the whole passage. Find out the appropriate word.

It is commonly expected that as science advances, superstition should …41…..Certainly, science brings a new ....(42).... spirit of inquiry into a society where none existed and provides means of …..43.. the so-called miracles. Thus claims of ash out of nothing, idols drinking milk or petrol created from herbs and water can be ....(44).... to rigorous tests and the findings ....(45).... with the known laws of science …….(46)...., the greatest stumbling  block in this processes is the ....(47).... human desire to find or…..48…….. something extraordinary that ,. ..(49).... one above the humdrum of daily living which is why people, are ....(50).... to accept routine  scientific explanations of unexpected events.

41.

(a) recede

(b) revive

(c) dissolve

(d) abandon

(e) depreciate

42.(a) volcanic

(b) burning

(c) critical

(d) powerful

(e) inflammatory

43.(a) diluting

(b) diffusing

(c) directing

(d) disturbing

(e) debunking

44.(a) attached

(b) observed

(c) subjected

(d) projected

(e) visualized

45 (a) cleared

(b) exhibited

(c) criticised

(d) explained

(e) projected

46.(a) yet         .

(b) despite

(c) instead

(d) although

(e) nevertheless

47. (a) innate

(b) sober

(c) wanted

(d)critical

(e) cultivated

48. (a) verify

(b) express

(c) witness

(d) activate

(e) propagate

49. (a) sharpens

(b) replaces

(c) lifts

(d) enlightens

(e) revitalizes

50. (a) eager

(b) curious

(c) unworthy

(d) reluctant

(e) inquisitive

Answers

1 d

2 e

3 e

4 d

5 c

6 c

7 c

8 c

9 d

10 e

11 c

12 c

13 b

14 d

15 b

16 e

17 d

18 d

19 b

20 c

21 c

22 a

23 d

24 a

25 e

26 b

27 e

28 e

29 d

30 c

31 a

32 a

33 b

34 c

35 a

36  c

37 b

38 d

39 c

40 d

41 a

42 c

43 e

44 c

45 b

46 e

47 a

48e

49 c

50 d

Wednesday, February 8, 2012

Basic English test For RRB Exams Practice paper

Basic English test For RRB Exams Practice paper
Model Objective Questions MCQ English
Directions : Each of the following questions contains a small paragraph followed
by a question on it. Ready each paragraph carefully and answer the question
given below it :

1.Through advertising, manufacturing exercises a high degree of control over
consumers desires. However, the manufacturer assumes enormous risks in attempting
to predict what consumers will want and in producing goods in quantity and distributing
them in advance of final selection by the consumers.
The paragraph best supports the statement that manufacturers
(a) Distribute goods directly to the consumers
(b) Can eliminate the risk of overproduction by advertising
(c) Always take moderate and calculated risk
(d) Can predict with great accuracy the success of any product they put on the market
(e) Must depend upon the final consumers for the success of their undertakings
ANSWER: (b)

2. The only true education comes through the stimulation of the child’s powers by
the demands of the social situations in which he finds himself Through these
demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his
original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the stand
point of the welfare of the group to which he belongs.
The passage best supports the statement that real education
(a) Will take place if the children imbibe action and feeling
(b) Will take place if the children are physically strong
(c) Is not provided our schools today
(d) Comes through the interaction with social situations
(e) Comes from the self-centered approach of the students
ANSWER: (d)

3. Exports and imports, a swelling favorable balance of trade, investments
and bank-balances, are not an index or a balance sheet of national prosperity. Till
the beginning of the Second World War, English exports were noticeably greater
than what they are today; And yet England has greater national prosperity
today than it ever had. Because the income of average Englishmen, working
as field and factory laborers, clerks, policemen, petty shopkeepers and shop
assistants, domestic workers and other low-paid workers, has gone up.
The passage best supports the statement that:
(a) A country’s economic standard can be best adjudged by the per capita income.
(b) A country’s balance of trade is the main criteria of determining its
economic prosperity.
(c) A nation’s economy strengthens with the increase in exports.
(d) English trade has continually increased since the Second World War.
ANSWER: (a)

4. The attainment of individual and organizational goals is mutually interdependent
and linked by a common denominator employee work motivation. Organizational
members are motivated to satisfy their personal goals, and they contribute their
efforts to the attainment of organizational objectives as means of achieving these
personal goals. The passage best supports the statement that motivation
(a) Encourages an individual to give priority to personal goals over organizational goals
(b) Is crucial for the survival of an individual and organization
(c) Is the product of an individual’s physical and mental energy
(d) Is the external force which induces ‘an individual to contribute his efforts
(e) Makes, organization and society inseparable
ANSWER: (a)


5. The school has always been the most important means of transferring the
wealth of tradition from one generation to the next. This applies today in an
even higher degree than in former times for, through the modern development
of economy, the family as bearer of tradition and education has become weakened.
This passage best supports the statement that for transferring the wealth of
tradition from one generation to the next-
(a) There are means other than the school
(b) Several different sources must be tried
(c) Economic development plays a crucial role
(d) Modern technology must be put to use
(e) Family, as ever, is the most potent means
ANSWER: (c)

Directions : Pasage given below is followed by some questions.
Each question comprises three statements (A), (B) and (C). In the context of the
passage, decide which one, two, three or none of the statements is/are true.


Passage

“In the Pandit’s complaint he asks why entries could not be made in the
savings bank pass book on the strength of the counterfoil of the pay-in-slip. This
would save the customer from waiting until the actual voucher passed through
various desks/books( The use of the voucher is, in fact the correct procedure. The
delay experienced by Mr. Pandit on that day could have been avoided. On our
instructions the branch manager concerned has met the complaint and explained
the matter. He has also emphasized the great risk to the customer and the bank if
entries are made on the basis of the counterfoils."
6. (A) The writer of this paragraph is another dissatisfied customer.
(B) The paragraph emphasizes that counterfoils should not be used instead
of vouchers.
(C) Use of counterfoils alone may not lead to any risk.
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only B and C
ANSWER: (b)

7. (A) Mr. Pandit complains about a delay in some transaction pat his bank.
(B) Mr. Pandit wants banks to make book entries on the basis of counterfoils.
(C) Entries made on the basis of vouchers do not involve risk.
(a) A and B
(b) B and C
(c) A and C
(d) A, B and C
(e) None is true
ANSWER: (d)

8. (A) In following the correct procedure, unreasonable delays are
always inevitable.
(B) Mr. Pandit‘s complaint was based on full knowledge of the
banking procedure.
(C) Mr. Pandit’s suggestion was appreciated by the bank authorities.
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A and B
(e) None is true
ANSWER: (d)



9. (A) The delay experienced by. Mr. Pandit was caused by some temporary
problem.
(B) The entries relating to Mr. Pandit’s case were not done according to
proper procedure.
(C) Mr. Pandit was already aware of the proper procedure.
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A and B
(e) B and C
ANSWER: (c)

10. (A) Using counterfoils instead of vouchers is risky not only to the customers
but also to the bank;
(B) The bank 'authorities were not 'insensitive to ' Mr. Pandit’s complaint.
(C) The branch manager paid no heed to the authorities’ instructions.
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A and B
(e) A and C
ANSWER: (d)

Directions: Pick out the most effective word from the given words to fill in the
blank to make the sentence meaningfully complete
11. These essays are intellectually........ and represent various levels of complexity.
(a) Revealing
(b) Modern
(c) Superior
(d) Demanding
(e) Persistent
ANSWER: (c)


12. Integrity of character, honesty dependability and discipline ........ with a genuine interest in
your work will go a long way in the achievement of success in your life.
(a) Coupled
(b) Adjoined
(c) Fixed
(d) Attached
(e) Joined
ANSWER: (a)

13. The soldiers were instructed to ........ restraint and handle the situation peacefully .
(a) Exercise
(b) Control
(c) Prevent
(d) Enforce
(e) Remain
ANSWER: (a)


14. The two sisters look so ........ that It is difficult to ten one from the other.
(a) Same
(b) Similar
(c) Identical
(d) Alike
(e) Resembling
ANSWER: (d)

15. Since one cannot read every book, one should be content with making a ....selection.
(a) Normal
(b) Standard
(c) Sample
(d) Moderate
(e) Judicious
ANSWER: (e)

Directions: In each of the following questions, choose the word which can be
substituted for the given phrase/sentence.

16. Something that cures any evil or trouble
(a) Panacea
(b) Manna
(c) Potion
(d) Elixir
ANSWER: (a)

17. Person who doubts the truth of a particular claim
(a) Nihilist
(b) Cynic
(c) Skeptic
(d) Pugnacious
ANSWER: (c)

18. A man devoid of kindly feeling and sympathy
(a) Callous
(b) Cruel
(c) Brute
(d) Egoist
ANSWER: (a)


19. Person who practices unnatural sexual intercourse, especially between male
persons
(a) Voluptuary
(b) Sodomite
(c) Prostitute
(d) Masochist
ANSWER: (b)

20. Continuing fight between parties, families, clans etc
(a) Enmity
(b) Feud
(c) Quarrel
(d) Skirmish
ANSWER: (b)

Monday, December 12, 2011

English Grammar objective Solved Questions One Word for many words

English Grammar objective Solved Questions One Word for many words
English Grammar Quiz one word substitution
In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which can be substituted for the given words/sentence.



1. Intentional destruction of racial groups
(a) Homicide
(b) Genocide
(c) Fratricide
(d) Regicide
ANSWER: (b)

2. Study of statistics of births, deaths, diseases to show the state of community
(a) Geography
(b) Anthropology
(c) Topography
(d) Demography
ANSWER: (d)

3. A sudden rush of wind
(a) Gale
(b) Typhoon
(c) Gust
(d) Storm
ANSWER: (c)


4. An unexpected stroke of good luck
(G) Fortune
(b) Windfall
(c) Boon
(d) Breakthrough
ANSWER: (b)


5. Not conforming to ordinary poles of behaviour
(a) Lunatic
(b) Absurd
(c) Eccentric
(d) Maniacal
ANSWER: (c)


6. Short descriptive poem of picturesque scene or incident
(a) Malady
(b) Sonnet
(c) Idyll
(d) Charade
ANSWER: (c)




7. A person who is reserved in talks
(a) Reticent
(b) Silent
(c) Mendicant
(d) Garrulous
ANSWER: (a)


8. A raised place on which offerings to a god are made
(a) Mound
(b) Chapel
(c) Altar
(d) Archives
ANSWER: (c)


9. Constant effort to achieve something
(a) Perseverance
(b) Attempt
(c) Enthusiasm
(d) Vigor
ANSWER: (b)


10. A person who looks on the bright side of things
(a) Sycophant
(b) Optimist
(c) Cynic
(d) Pessimist
ANSWER: (b)




11. One who cuts precious stones
(a) Philatelist
(b) Drover
(c) Alpinist
(d) Oculist
ANSWER: (c)


12. A person not sure of the existence of God
(a) Theist
(b) Atheist
(c) Agnostic
(d) Cynic
ANSWER: (c)


13. Which can be easily believed?
(a) Credulous
(b) Creditable
(c) Trustworthy
(d) Credible
ANSWER: (d)


14. A person with full discretionary powers to act on behalf of a country
(a) Ambassador
(b) Emissary
(c) Plenipotentiary
(d) Envoy
ANSWER: (c)




15. To deprive a thing of its holy character
(a) Sacrilege
(b) Blasphemy
(c) Consecrate
(d) Desecrate
ANSWER: (d)

Monday, August 1, 2011

SBI BANK PO PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER

SBI BANK PO PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER (Held on July 6 , 2008)
SBI BANK PO (PT) SOLVED PAPER (Held on July 6 , 2008)
General English
Directions—(Q. 41–50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The yearly festival was close at hand. The store room was packed with silk fabrics. gold ornaments, clay bowls full of sweet curd and platefuls of sweetmeats. The orders had been placed with shops well in advance. The mother was sending out gifts to everyone.

The eldest son, a government servant, lived with his wife and children in far off lands. The second son had left home at an early age. As a merchant he travelled all over the world. The other sons had split up over petty squabbles, and they now lived in homes of their own. The relatives were spread all across the world. They rarely visited. The youngest son, left in the company of a servant, was soon bored and stood at the door all day long, waiting and watching. His mother, thrilled and excited, loaded the presents on trays and plates, covered them with colourful kerchiefs, and sent them off with maids and servants. The neighbours looked on.

The day came to an end. All the presents had been sent off.

The child came back into the house and dejectedly said to his mother, “Maa, you gave a present to everyone, but you didn’t give me anything !”

His mother laughed, “I have given all the gifts away to everyone, now see what’s left for you.” She kissed him on the forehead.

The child said in a tearful voice, “Don’t I get a gift ?”

“You’ll get it when you go far away.”

“But when I am close to you, don’t I get something from your own hands ?”

His mother reached out her arms and drew him to her. “This is all I have in my own hands. It is the most precious of all.”

41. Why did the woman's second son travel ?
(A) He was restless by nature
(B) He did not want to stay at home
(C) He was rich and could afford to travel
(D) His job was such that he had to travel
(E) None of these
42. Why did the woman’s eldest son not attend the festival ?
(A) He was not on good terms with his youngest brother who lived at home
(B) He had quarrelled with his mother
(C) His wife did not allow him to return home
(D) His job prevented him from taking leave
(E) None of these
43. How did the woman prepare for the festival ?
1. She bought expensive gifts for her children and neighbours.
2. She ordered her servants to prepare sweets and food well in advance.
3. She made sure that her youngest child was looked after so that he wouldn’t be bored.
(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
44. What did the youngest child do while his mother was busy ?
1. He waited for a chance to steal some sweetmeats.
2. He pestered his mother to give him a present.
3. He stood at the door with servants.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) Only 3
(E) None of these
45. Which of the following can be said about the woman ?
(A) She was a widow who had brought up her children single handedly
(B) She was not a good mother since her children had left home at an early age
(C) She enjoyed sending her family gifts at festival time
(D) She gave expensive presents to show that she was wealthy
(E) She rarely visited her grand-children because they all lived abroad
46. What did the boy receive from his mother ?
(A) She taught him the value of patience
(B) She encouraged him to grow up and live independently like his brothers
(C) She showed him the importance of giving expensive gifts
(D) She gave him a hug to express her love
(E) None of these
47. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
(A) The woman usually ignored her youngest son
(B) The woman’s eldest son lived abroad
(C) The members of the woman’s family did not care about her
(D) The woman made all the preparations herself since she did not want to burden the servants
(E) The woman sent gifts to her children to ensure that they visited her
Directions—(Q. 48–49) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
48. Left
(A) Gone
(B) Quit
(C) Remaining
(D) Disappeared
(E) Forgot
49. Packed
A) Filled
(B) Squeezed
(C) Crowd
(D) Collected
(E) Untidy
50. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word dejectedly as used in the passage.
(A) Calmly
(B) Happily
(C) Willingly
(D) Fortunately
(E) Softly
Directions—(Q. 51–55) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

51. Many multinational companies (A) / have not been as (B) /successful in India (C) /than we expected. (D) No error (E)

52. He has ruined (A) /his eyesight (B) /by not using (C) /his spectacles regularly. (D) No error (E)

53. Mostly of the (A) /newly recruited officers (B) /have no experience (C) /in the banking sector. (D) No error (E)

54. The resignation of (A) /one of our directors (B) /have caused the price (C) / of shares to fall. (D) No error (E)

55. There are many (A) /ways of which (B) /inflation can (C) /be measured. (D) No error (E)

Directions—(Q. 56–60) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required.’ mark (E) as the answer.

56. Each of the loan must be approved by the Branch Manager—
(A) Every loan
(B) Each one of the loan
(C) Any of the loan
(D) All of the loan
(E) No correction required
57. The issue was taken before the Municipal Corporation meeting last week—
(A) Taking place at
(B) Taken after
(C) Being taken in
(D) Taken up at
(E) No correction required
58. He has asked for the names of those employees involved in the project.
(A) had asked
(B) having asked about
(C) was asked that
(D) is asking
(E) no correction required
59. Considerate the traffic, it is better to leave for the airport an hour early—
A) While considering
(B) Consideration of
(C) Considering
(D) Being considerate to
(E) No correction required
SBI BANK PO (PT) SOLVED PAPER (Held on July 6 , 2008)
General English
60. He is a good leader, knowing that to motivate his employees to achieve—
(A) That known when
(B) Who knows how
(C) Which knows how
(D) Knowing what
(E) No correction required
Directions—(Q. 61–65) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) The able bodied men of the tribe gathered to discuss how to climb the mountain.
(2) As part of their plundering they kidnapped a baby of one of the families.
(3) One day the mountain tribe invaded those living in the valley.
(4) “We couldn’t climb the mountain. How could you?”, they asked, “It wasn’t your baby !” she replied.
(5) There were two tribes in the Andes –one lived in the valley and the other high up in the mountains.
(6) Two days later they noticed the child’s mother coming down the mountain that they hadn’t yet figured out how to climb.
61. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)
62. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (6)
(B) (5)
(C) (4)
(D) (3)
(E) (2)
63. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)
64. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)
65. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)
Directions—(Q. 66–70): In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence mark (E) i.e., all correct as your answer.

66. The income (A) of many people in rural (B) India is not adequate (C) to satisfy (D) their basic needs. All correct (E)

67. He is always (A) prompt (B) in caring (C) out instructions. (D) All correct (E)

68. The revized (A) rates (B) of interest will be effective (C) immediately. (D) All correct (E)

69. Such transactions (A) are quiet (B) expensive (C) and time consuming (D) for customers. All correct (E)

70. The guidelines (A) of the new scheme (B) are expected (C) to be finally (D) soon. All correct (E)

Directions—(Q. 71–80) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I used to look …(71)… to the holidays. I was usually …(72)… to my uncle’s house where I …(73)… his children. I did not get paid a salary for …(74)… What I received in return however, was far more …(75)… My uncle was an avid reader. During the time I spent with his family I had an …(76)… to read the vast amount of books and magazines that he possessed. This improved my English to some …(77)… Reading became my new …(78–79)… spending my pocket money on a ticket to the cinema I began to …(80)… books. This has benefited me greatly.


71. (A) forward
(B) towards
(C) backward
(D) up
(E) around

72. (A) went
(B) sent
(C) visited
(D) travelled
(E) gone

73. (A) cared
(B) occupy
(C) guarded
(D) taught
(E) played

74. (A) them
(B) whom
(C) this
(D) now
(E) which

75. (A) expensive
(B) deserving
(C) helping
(D) demanding
(E) valuable

76. (A) opportunity
(B) ability
(C) use
(D) encouragement
(E) achievement

77. (A) distance
(B) extent
(C) time
(D) limits
(E) degrees

78. (A) activity
(B) hope
(C) hobby
(D) duty
(E) worship

79. (A) despite
(B) though
(C) by
(D) instead of
(E) while

80. (A) sell
(B) read
(C) exchange
(D) invest
(E) buy

Answers:
41. (D) 42. (E) 43. (A) 44. (D)
45. (C) 46. (D) 47. (B)
48. (C) 49. (A) 50. (C)
51. (D) Replace ‘than’ with ‘as’.
52. (E)
53. (A) Change ‘Mostly’ to ‘Most’.
54. (C) Change ‘have’ to ‘has’.
55. (B) Replace ‘of’ with ‘in’.
56. (A) 57. (D) 58. (E) 59. (C) 60. (B)
61. (C) 62. (A) 63. (E) 64. (D) 65. (B)
66. (E) 67. (C) 68. (A) 69. (E) 70. (D)
71. (A) 72. (B) 73. (D) 74. (C) 75. (E)
76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D) 80. (E)